Lady Susan          symbol-lydbog-lille symbol-ebog-lille

Av Jane Austen

Lady Susan (1793-94), skriven under Jane Austens unga år, är en underhållande brevroman med rötter i 1700-talets värld. Genom brev som utväxlas mellan romanens karaktärer, målas upp en bild av den vackra änkan Susan Vernon och hennes försök att skaffa både sig själv och sin dotter ett gott parti. Temat är alltså detsamma som i Austens senare romaner, och karaktärsstudier och moraliska frågor är i fokus också här, men i övrigt saknas det gemensamma nämnare med Austen senare verk. Lady Susan är en självisk, hänsynslös och intrigerande kokett som cyniskt spelar spel med männen och utmanar alla hjältinnekarakteristika som är typiska för den romantiska genren: Hon spelar en aktiv roll, hon är inte bara utomordentligt vacker utan också intelligent och kvick, kärlek är inte målet för henne och hennes friare är alla betydligt yngre än hon själv. Dessutom straffas Lady Susans omoraliska beteende inte alls så hårt som liknande uppträdanden i Austens senare författarskap.


Titelinfo:
  • Översatt från engelska av Eva Liljegren
  • Intalat av Johanna Fridell
  • Tid: 2 tim 48 min
  • Download: 105,00 kr.   //   MP3 (1 x CD): 140,00 kr.   //   CD (3 x CD): 192,00 kr.
  • E-bok (90 sidor): 105,00 kr.
  • Ljudprov:

Bokens bakgrund

Jane Austen skrev Lady Susan i 18- eller 19-årsåldern och det är hennes första helt färdigställda verk. Den cyniska huvudpersonen gör att romanen skiljer sig oerhört från alla Austens senare skrifter. Den är synbarligen skriven med ungdomlig djärvhet och energi och visar att Austen redan som mycket ung hade djup insikt i den mänskliga naturen.

Jane Austen försökte aldrig få romanen publicerad – kanske eftersom hon tyckte att den var för djärv och saknade stöd från sin familj – men hon gömde manuskriptet och kopierade det ungefär ett årtionde senare, vilket tyder på att hon trots allt närde ett visst intresse för och stolthet över berättelsen.

Romanens huvudperson antas ibland vara inspirerad av Jane Austens kusin, Eliza de Feuillide, som liksom Lady Susan var en vacker, intelligent, ung änka som var förtjust i sällskapslivet, men som dock inte ägde samma skrupelfria moral. Dessutom finns det tydliga paralleller till den mycket kontroversiella brevromanen Farliga förbindelser från 1782 av fransmannen Pierre Choderlos de Laclos. Det finns anledning att tro att Austen kom i kontakt med romanen genom sin kusin som hade varit gift med en fransk adelsman och hade bott i Frankrike under ett antal år.

Recensioner

“Liksom de flesta av hennes ungdomsberättelser handlar den om dåligt uppförande, men den är fullbordad och polerad, sofistikerad i sin analys av uppförande och helt annorlunda från allt annat som hon dittills hade skrivit och någonsin kom att skriva igen. Ett helt och hållet ovanligt verk författat av en landsbygdsprästs dotter.” – Claire Tomalin, Jane Austen: A Life

“Att ha eller inte ha! Förmögenhet och make avgör en kvinnas lott, ett öde som Austen fångar i en underhållande samling brev. Sanningen om Lady Susans heder och ära förvandlas till en svårfångad reflex som kastas fram och åter mellan korrespondenterna.” – Sara Danius, Dagens Nyheter

Andra titlar av Jane Austen