John Steinbeck

John Steinbeck

1919 kom Steinbeck in på Stanford University, där han studerade engelsk litteratur, klassisk litteratur och journalistik; ämnen som han tyckte skulle vara bra i en karriär som författare. Men det akademiska livet blev en besvikelse och därför lämnade han Stanford 1924 utan att ha tagit sin examen. Studierna hade dock mindre inflytande på hans skrivande än vad hans många sommarjobb på bondgårdar, byggarbetsplatser och fabriker hade, då det var på dessa ställen han träffade människorna, som senare stod i centrum i hans verk.

Steinbeck fick sitt genombrott 1935 med Riddarna kring Dannys bord, inspirerad av myten om Riddarna av det runda bordet, som skildrar historien om ett fattigt, men livsglatt gäng spanskamerikaner. 1940 vann han Pulitzer-priset för Vredens druvor, som beskriver dagsverkarnas hemska förhållanden under 1930-talets Kalifornien. Romanen väckte en sådan våldsam debatt i USA, att utgivningen sågs som en nationell händelse.

Steinbeck skrev ett stort antal romaner, noveller och manuskript och arbetade en tid som journalist. Han var dessutom krigsreporter under andra världskriget, där han skildrade soldaternas farliga vardag lika inkännande som han tidigare hade skildrat arbetarnas miljö.

Många av Steinbecks verk utspelar sig i Salinas-dalen i Kalifornien, där författaren är född och uppvuxen. Många läsare ser honom därför som en hembygdsförfattare, men han reste också en del och skrev om sina upplevelser från resorna. Under 1950-talet genomförde Steinbeck långa resor genom Nordafrika samt Syd- och Västeuropa. Han gjorde dessutom en rundresa i USA under 1960-talet, som han skrev om i Resa med Charley från 1962. Steinbeck dog 1968 och begravdes på kyrkogården i sin hemstad Salinas.

Titlar av John Steinbeck

Pärlan

Pärlan

Författare: John Steinbeck
Inläsare: Håkan Mohede